Analýza pojistného trhu v ČR a predikce jeho vývoje - Janeček, Martin (2010)
Hlavním cílem této práce je analyzovat vývoj pojistného trhu ČR ve sledovaném období 2000-2008 a stanovit prognózu vývoje pojistného trhu do roku 2012. Obsahem prvního oddílu je rozdělení pojištění z hlediska financování na pojištění sociální a komerční a vymezení základních charakteristik trhu komerčního pojištění v České republice. Cílem druhého oddílu je charakteristika makroekonomických podmínek, za kterých došlo po roce 1993 k rozvoji českého pojistného trhu. Předmětem třetího oddílu je analýza trhu komerčního pojištění z hlediska vývoje předepsaného pojistného, nákladů na pojistná plnění, vyřízených pojistných událostí a počtu subjektů na trhu. Závěrečná část práce obsahuje prognózu vývoje pojistného trhu České republiky do roku 2012, stanovenou na základě analýzy časových řad předepsaného pojistného a hrubého domácího produktu.