Analýza pojistného trhu v ČR a predikce jeho vývoje - Janeček, Martin; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Kuklik, Robert G.; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Hlavním cílem této práce je analyzovat vývoj pojistného trhu ČR ve sledovaném období 2000-2008 a stanovit prognózu vývoje pojistného trhu do roku 2012. Obsahem prvního oddílu je rozdělení pojištění z hlediska financování na pojištění sociální a komerční a vymezení základních charakteristik trhu komerčního pojištění v České republice. Cílem druhého oddílu je charakteristika makroekonomických podmínek, za kterých došlo po roce 1993 k rozvoji českého pojistného trhu. Předmětem třetího oddílu je analýza trhu komerčního pojištění z hlediska vývoje předepsaného pojistného, nákladů na pojistná plnění, vyřízených pojistných událostí a počtu subjektů na trhu. Závěrečná část práce obsahuje prognózu vývoje pojistného trhu České republiky do roku 2012, stanovenou na základě analýzy časových řad předepsaného pojistného a hrubého domácího produktu.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses