Politika zaměstnanosti v období prvního New Dealu - Kozlová, Lenka (2010)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických v období 30. let dvacátého století, a to především jednotlivými projekty na podporu zaměstnanosti za prezidentství Franklina Delano Roosevelta v období prvního New Dealu. Realizace těchto objemných projektů veřejných prací byla reakcí na vypuknutí Velké hospodářské krize, jejímž důsledkem byl vznik historicky nejvyšších hodnot nezaměstnanosti v dějinách USA. Politika nezaměstnanosti byla prvním krůčkem ke státním zásahům a k upevňování moci federální vlády prostřednictvím vysokých vládních výdajů. Ty byly nezbytné pro financování těchto ozdravných projektů. Z tohoto důvodu zde analyzuji vliv vládních výdajů na federální rozpočet a růst a pokles nezaměstnanosti od roku 1929 do roku 1935(1940) a následně jejich dopad na ekonomiku USA.