Politika zaměstnanosti v období prvního New Dealu - Kozlová, Lenka; Tajovský, Ladislav, 1973-; Krček, Matěj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických v období 30. let dvacátého století, a to především jednotlivými projekty na podporu zaměstnanosti za prezidentství Franklina Delano Roosevelta v období prvního New Dealu. Realizace těchto objemných projektů veřejných prací byla reakcí na vypuknutí Velké hospodářské krize, jejímž důsledkem byl vznik historicky nejvyšších hodnot nezaměstnanosti v dějinách USA. Politika nezaměstnanosti byla prvním krůčkem ke státním zásahům a k upevňování moci federální vlády prostřednictvím vysokých vládních výdajů. Ty byly nezbytné pro financování těchto ozdravných projektů. Z tohoto důvodu zde analyzuji vliv vládních výdajů na federální rozpočet a růst a pokles nezaměstnanosti od roku 1929 do roku 1935(1940) a následně jejich dopad na ekonomiku USA.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; nezaměstnanost; bakalářské práce; unemployment; bachelor's theses