Výhody a nevýhody vstupu do EMU pro ČR - Tůmová, Daniela (2010)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat míru připravenosti České republiky na vstup do Evropské měnové unie a také výhody a nevýhody s tímto členstvím spojené. V úvodní části se zaměřuje na Evropskou měnovou unii a proces jejího vzniku. Popisuje nominální kritéria, tzv. Maastrichtská konvergenční kritéria, která představují podmínky pro přistoupení k EMU. Dále se zaměřuje také na reálnou konvergenci, kterou se zabývá teorie optimální měnové oblasti. V následující části charakterizuje výhody a nevýhody spojené s členstvím v Evropské měnové unii. Práce analyzuje plnění Maastrichtských kritérií Českou republikou a také analyzuje dosaženou míru reálné konvergence. V závěru hodnotí, že v současné době není Česká republika připravena na vstup do Evropské měnové unie.