Návrh databáze pro hotely a penziony - Vojtek, Michal; Palovská, Helena, 1959-; Strossa, Petr, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou, návrhem a v neposlední řadě implementací databázového řešení pro hotely a penziony. Hlavním cílem této práce je navrhnout provozuschopné databázové řešení pokrývající funkčnost rezervačního, online přístupového, fakturačního a reklamačního systému. Jedná se tedy o komplexní databázové řešení poskytující informační podporu jak při běžném provozu, tak i pro práci managementu. Vedlejšími stanovenými cíli jsou způsoby, jakými bude databáze využívána, a identifikace uživatele, který bude databázi využívat. Celá práce je zpracována na základě vlastních zkušeností s danou problematikou. První část této práce představuje systémy pracující s touto databází, nejsou tím myšleny konkrétní aplikace, ale pouze v obecné rovině vymezené systémy, u kterých je nastíněna možná využitelnost této databáze. Druhá část se věnuje možnostem, které databáze přináší pro konkrétní osoby přicházející do styku s touto databází. Třetí část popisuje konceptuální datový model, proto se seznámíme s významem všech jeho entit a vztahů, zároveň tato část objasňuje použití integritních omezení. Čtvrtá část představuje další integritní omezení a věnuje se přizpůsobení databáze pro RDBMS Oracle Database Express Edition 10g, ve kterém byla databáze z hlediska funkčnosti testována. Poslední část se věnuje návrhu bezpečnostních opatření. Tato část obsahuje definici přístupových oprávnění k tabulkám, dále představuje vytvořené pohledy, které uživatelům omezují množství viditelných dat, a v neposlední řadě uložené procedury sloužící k automatizaci některých činností.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses