Snižováni administrativní zátěže Aplikace Standardního nákladového modelu na zavádění datových schránek v České republice - Byrtusová, Eva (2010)
V souvislosti se současným trendem snižování administrativní zátěže byly v České republice zavedeny datové schránky. Ty přispěly ke zdokonalení českého e-governmentu. Cílem v této práci je podrobit zavedení datových schránek nákladové analýze pomocí Standardního nákladového modelu, který vznikl v Nizozemí. Konkrétně je zkoumán zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů a jeho dopad na podniky, a to ve spojitosti s jednorázovými i opakujícími se náklady. Dále je zde zanalyzováno, jaké úspory zavedením datových schránek vznikly. V závěru práce je shrnuto, jakých výsledků bylo dosaženo a je posouzena reálnost úspor.