Disková pole, využití v segmentu malých firem - Sládek, Petr (2010)
Práce si klade za cíl podrobně prozkoumat problematiku diskových polí a jejich možného nasazení v segmentu malých firem. Zaměří se nejen na teoretického popsaní technologií, ale především na provedení praktických testů výkonu a vlastností, či rozboru chování pole v nestandardních situacích. K popsání teoretického zázemí problému jsem využil dostupnou literaturu a webové zdroje. K praktickému testování pak posloužil zapůjčený řadič Adaptec spolu s RAID řadičem na základní desce Asus. Vzhledem k rychlému vývoji SSD disků jsem do testu zahrnul i testy výkonu tohoto zařízení. Poslední součástí práce je anketa mezi malými podniky, která poslouží pro ohodnocení jednotlivých kritérií při vyhodnocení. V současné době je velice těžké nalézt konkrétní testy řadičů či méně obvyklých tříd diskových polí, jež mnozí výrobci využívají. Výsledky práce proto mohou sloužit jako cenný zdroj informací pro všechny uživatele hledající nejvhodnější řešení pro své potřeby. Užitečné jim mohou být jak syntetické testy, tak i zkušenosti z praktického provozu. Z předchozích řádků vyplývá struktura práce. První část je ryze teoretická a klade si za cíl seznámit čtenáře s problematikou. Druhá praktická část je zaměřena na syntetické i praktické testy diskových polí a SSD disku. Je doplněna o popis chování jednotlivých konfigurací při poruše pevného disku. Posledními dvěma částmi je vyhodnocení výsledků, jehož kritéria jsou z části závislá na výsledcích ankety, kterou lze nalézt v poslední části práce.