ZAMĚSTNANECKÉ STRAVOVÁNÍ PROSTŘEDNICTVÍM STRAVENEK A ZÁJMOVÉ SKUPINY STOJÍCÍ V POZADÍ - Eichlerová, Tereza (2010)
Svou bakalářskou práci zaměřuji na oblast zaměstnaneckého stravování, konkrétně způsob daňového zvýhodnění prostřednictvím stravenek, který je neustále hodně diskutován z důvodu možnosti zrušení stravenek, i když jsou jedním z nejoblíbenějších zaměstnaneckých benefitů. Ke stravenkám neodmyslitelně patří působení zájmových skupin, snažících se současný systém daňového zvýhodnění stravenek udržet pomocí ovlivňování politiků. Teoretická část vychází z přístupu školy veřejné volby, kde se zabývám nejprve teorií veřejné volby a následně problematikou zájmových skupin. V praktické části bude aplikována teorie veřejné volby a zájmových skupin na současný stravenkový systém v České republice za dobu účinnosti současného zákona, doplněná o komparativní analýzu se zahraničím. Následně analyzuji výhody a nevýhody současného systému zaměstnaneckého stravování prostřednictvím stravenek díky jejich daňovému zvýhodnění a nastíním i případné efektivnější alternativy.