ZAMĚSTNANECKÉ STRAVOVÁNÍ PROSTŘEDNICTVÍM STRAVENEK A ZÁJMOVÉ SKUPINY STOJÍCÍ V POZADÍ - Eichlerová, Tereza; Munzi, Tomáš, 1980-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Svou bakalářskou práci zaměřuji na oblast zaměstnaneckého stravování, konkrétně způsob daňového zvýhodnění prostřednictvím stravenek, který je neustále hodně diskutován z důvodu možnosti zrušení stravenek, i když jsou jedním z nejoblíbenějších zaměstnaneckých benefitů. Ke stravenkám neodmyslitelně patří působení zájmových skupin, snažících se současný systém daňového zvýhodnění stravenek udržet pomocí ovlivňování politiků. Teoretická část vychází z přístupu školy veřejné volby, kde se zabývám nejprve teorií veřejné volby a následně problematikou zájmových skupin. V praktické části bude aplikována teorie veřejné volby a zájmových skupin na současný stravenkový systém v České republice za dobu účinnosti současného zákona, doplněná o komparativní analýzu se zahraničím. Následně analyzuji výhody a nevýhody současného systému zaměstnaneckého stravování prostřednictvím stravenek díky jejich daňovému zvýhodnění a nastíním i případné efektivnější alternativy.
Vedoucí práce: Tomáš Munzi
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses