Komparace ekonomického vývoje USA a EU v současnosti. - Brom, Jaroslav (2010)
Práce se zabývá srovnáním ekonomického vývoje Spojených států amerických a Evropské unie od počátku 90. let až do současnosti. Vývoj obou ekonomik je zkoumán prostřednictvím hlavních makroekonomických ukazatelů. Práce se koncentruje na podrobnou analýzu vývoje HDP, míry nezaměstnanosti a míry inflace. Ukazuje tedy, na kolik se v průběhu posledních dvaceti let změnila dynamika růstu obou ekonomik a do jaké míry se dokázaly vypořádat s několika ekonomickými krizemi posledních dvou dekád, včetně té současné. Předkládány jsou také hlavní trendy hospodářského vývoje obou ekonomických center a rozdíly mezi nimi. Součástí práce je i predikce budoucího vývoje.