Realismus v mezinárodních vztazích (aplikace na vybrané aspekty slovenské zahraniční politiky) - Čevela, David (2010)
Předmětem této bakalářské práce je jedna z ústředních teorii mezinárodních vztahů - realismus. V teoretické části práce jsou popisovány základní realistické axiomy s důrazem na specifika postavení malých států v mezinárodních vztazích ve srovnání se státy velkými. Aplikace realismu je provedena na příkladu Slovenské republiky se zaměřením na některé vybrané aspekty její politiky a to převážně na vztahy k EU, NATO a sousedním zemím.