Analýza determinant ovlivňujících počet dětí v kojeneckých ústavech a dětských domovech do 3 let věku - Junková, Petra; Bolcha, Peter; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce analyzuje existenci závislosti mezi zvolenými determinantami a počtem dětí umístěných ze sociálních důvodů do kojeneckých ústavů a dětských domovů pro děti do 3 let věku v České republice mezi lety 1993 -- 2008. Teoretická část, založená na teorii rodiny Garyho S. Beckera, diskutuje jednotlivé části schématu rozhodovacího procesu a přes popis rozhodování o dětech a o založení rodiny dospívá až k volbě o svěření dítěte do náhradní výchovné péče. V empirické části jsou na základě teoretických poznatků a dalších studií, zabývajících se obdobnou problematikou, vybrány 4 determinanty, jejichž vztah s vysvětlovanou proměnnou je předmětem zkoumání. Konkrétně se jedná o míru registrované nezaměstnanosti, reálný příjem domácnosti, dávky státní sociální podpory a počet žen ve výkonu trestu. Regresní analýza a analýza umístění dětí propuštěných z kojeneckých ústavů a dětských domovů pro děti do 3 let věku jsou hlavními metodami zkoumání a dle jejich výsledků jsou v závěru navržena opatření, která by mohla vést ke zlepšení stavu náhradní výchovné péče.
Vedoucí práce: Peter Bolcha
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; regresní analýza; náhradní výchovná péče; rodina; bakalářské práce; regression analysis; substitute care; family; bachelor's theses