Miesto bankopoistného produktu investičného životného poistenia v pokrízovom vývoji. - Kiovský, Tomáš; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Polák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Úvodná kapitola diplomovej práce je venovaná hlavným míľnikom v histórii poisťovníctva, zameriam sa na udalosti, ktoré výrazne ovplyvnili vývoj a formovali charakter poistenia tak ako ho poznáme dnes. Priblížime si taktiež situáciu poisťovníctva v Českej republike v porovnaní s krajinami Európskej únie. Toto porovnanie by malo čitateľovi ukázať aké veľké rezervy trh životného poistenia v Českej republike má, a akým smerom sa bude v nasledujúcich rokoch uberať. Finančná kríza ovplyvnila všetky hospodárske oblasti a výnimkou nezostalo ani poisťovníctvo. Nepriaznivý vývoj na trhu nehnuteľností sa cez bankovníctvo prostredníctvom kolateralizovaných inštrumentov preniesol až na celosvetový poistný trh, dopady a dôvody finančnej krízy na poistný sektor si preto taktiež bližšie priblížime. Investičné životné poistenie je najmodernejšou formou životného poistenia. V mnohom vychádza z klasických typov životného poistenia, ktorým je venovaná samostatná kapitola. Bližšie sa zoznámime s kapitálovým, univerzálnym a dôchodkovým poistením. Stručne taktiež popíšem problematiku vykazovania v poisťovníctve. Najdôležitejšia kapitola mojej práce je tak, ako to už z nazvú práce vyplýva, venovaná investičnému životnému poisteniu. Začneme jeho vývojom a históriou, oboznámime sa s fungovaním a najdôležitejšími črtami investičného životného poistenia, s možnými formami pripoistení, popíšeme si provízny systém a systém fungovania poplatkov, fungovanie podielových fondov v spojení s životným poistením a oboznámime sa s možnými podobami poistného plnenia, ktorých rozmanitosťou je investičné životné poistenie charakteristické. Posledná kapitola je venovaná metodike Solvency 2, jej úlohou je podobne ako tomu bolo v oblasti bankovníctva zavedením metodiky Basel 2 zlepšiť riadenie kapitálovej primeranosti, zvýšiť transparentnosť a zlepši
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses