Je větši ochota investovat do lidského kapitálu u lidí z menších měst? - Peterová, Lenka; Hudík, Marek, 1980-; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Abstrakt Tato práce se zabývá vlivy působícími na rozhodnutí o investování do lidského kapitálu. Důraz je kladen na rozdílnost vlivů působících na obyvatele různých částí České republiky pro ověření domněnky o větší motivaci k investování do vzdělání u lidí z menších měst. Dokazuje na konkrétních datech, že uvedené oblasti mají různé podmínky pro investování do lidského kapitálu. Dále u některých dat prověřuje vliv na počet uchazečů na VŠ regresní analýzou. Snaží se otestovat závislost úrovně dosaženého vzdělání na míře nezaměstnanosti, výši ušlé mzdy a rozdílu mezi mzdami vysokoškoláků a středoškoláků. Překvapivým zjištěním je závislost poptávky po vzdělání pouze na rozdílu mezd.
Vedoucí práce: Marek Hudík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses