Analýza chování sportovních klubů Maximalizují kluby výnosy z prodeje vstupenek? - Miškovský, Karel (2010)
I přesto, že převládající tendencí ve světě je, že sportovní kluby stanovují ceny vstupenek v neelastické části poptávkové křivky, objevují se mezi fanoušky v České republice diskuze o předraženosti vstupného na utkání 1. fotbalové ligy v ČR. Proto byly na základě údajů o prodejích vstupenek na utkání 3 fotbalových klubů v letech 2006-2010 vypočítány cenové elasticity poptávky po jejich utkáních. K tomu bylo třeba vytvořit poptávkové funkce za situace, že jsou kluby schopny cenově diskriminovat a je možné rozlišit 2 skupiny poptávajících podle toho, jestli si zakoupí vstupenku vyšší nebo nižší kvality. Závěry nepotvrzují domněnky fanoušků a dokazují, že české kluby se chovají při stanovování cen vstupenek jako standardní zisk maximalizující monopolní firmy.