Analýza chování sportovních klubů Maximalizují kluby výnosy z prodeje vstupenek? - Miškovský, Karel; Janíčko, Martin, 1983-; Bolcha, Peter; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
I přesto, že převládající tendencí ve světě je, že sportovní kluby stanovují ceny vstupenek v neelastické části poptávkové křivky, objevují se mezi fanoušky v České republice diskuze o předraženosti vstupného na utkání 1. fotbalové ligy v ČR. Proto byly na základě údajů o prodejích vstupenek na utkání 3 fotbalových klubů v letech 2006-2010 vypočítány cenové elasticity poptávky po jejich utkáních. K tomu bylo třeba vytvořit poptávkové funkce za situace, že jsou kluby schopny cenově diskriminovat a je možné rozlišit 2 skupiny poptávajících podle toho, jestli si zakoupí vstupenku vyšší nebo nižší kvality. Závěry nepotvrzují domněnky fanoušků a dokazují, že české kluby se chovají při stanovování cen vstupenek jako standardní zisk maximalizující monopolní firmy.
Vedoucí práce: Martin Janíčko
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; fotbal; bakalářské práce; soccer; bachelor's theses