Informačná spoločnosť- riziká a potreba zabezpečenia užívateľa pri využívaní verejných IS a elektronických služieb v Českej republike - Host, Daniel; Doucek, Petr, 1960-; Fischer, Roman; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Táto bakalárskou prácou som chcel poskytnúť prehľad rizík a hrozieb občana (užívateľa), ako člena informačnej spoločnosti, pri využívaní elektronických služieb verejnej správy a elektronických služieb súkromných inštitúcií. Pre ukotvenie informačnej spoločnosti boli prijaté spočiatku štátne informačné politiky a viaceré legislatívne opatrenia vo forme zákonov, ktoré tiež podnietili vznik inštitúcií zaoberajúcimi sa príslušnými oblasťami (či už certifikácie alebo ochrany osobných údajov), ktoré sú previazané s informačnou spoločnosťou a ochranou identifikačných údajov občanov proti zneužitiu v prostredí Internetu. V práci som poskytol prehľad vybraných zákonov a inštitúcií, ktoré majú poskytnúť legislatívnu ochranu občana pohybujúceho sa oblasti informačných technológií, prostredí Internetu. Ďalej je možné nájsť prehľad o informačných systémoch verejnej správy, ich princíp a prínos pre občana. Práca poskytuje prehľad taktiež vybraných aplikácií a služieb eGovernmentu ako aj služieb súkromných inštitúcií, s ktorými sa môže stretnúť užívateľ na Internetu pri riešení svojich požiadavkov. Vo väčšine prípadov "bežný" užívateľ nedisponuje dostatočnou úrovňou počítačových alebo technologických znalostí na to, aby si uvedomil, akým hrozbám a rizikám je vystavený pri využívaní daných služieb. Tieto služby a webové aplikácie využíva preto, lebo mu zefektívňujú a urýchľujú jeho pracovné činnosti. V závere uvádzam prehľad vybraných najčastejších hrozieb a rizík pri využívaní elektronických služieb a zároveň možnosti vo forme návodov a nastavení vybraných programových prostriedkov, ako sa je možné daným hrozbám vyvarovať.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; riziko; elektronické služby; bakalářské práce; risk; electronic services; bachelor's theses