Analýza dopadu odpočtu výdajů na vzdělávání učňů - Beránková, Eliška (2010)
V posledních 20 jsme byli v České republice svědky trvale klesajícího počtu žáků učňovských oborů. Tato situace svými důsledky ovlivňuje i podnikatelské subjekty, které učně pro svoji činnost potřebují. Vláda ČR si tento problém uvědomovala a zkoušela a zkouší jej řešit. Jedním z realizovaných řešení bylo zavedení daňového odpočtu na výchovu učňů. Tento odpočet existoval v letech 2001-2007. Tato práce se zabývá analýzou dopadů tohoto odpočtu na počty žáků středních odborných učilišť a odborných učilišť. Analýza byla provedena formou hodnocení statistických dat a vyhodnocení dat z dotazníku zaslaného firmám.