Současné vystupování Nicolase Sarkozyho v evropských mezinárodních vztazích - Kočvara, Roman (2010)
V mé bakalářské práci se pokouším vylíčit snahu Nicolase Sarkozyho vyrovnat se svým mocným předchůdcům, jakými byli např. kardinál Richelieu či Napoleon Bonaparte, a na příkladech dokazuji jeho věčné přání navrátit Francii pozici evropské velmoci. V jeho úsilí tak napodobuje generála de Gaulla, který se o to samé pokoušel o čtyřicet let dříve. Sarkozyho obdiv právě k myšlenkám gaullismu provází veškeré jeho postupy na poli evropské mezinárodní politiky.