Právní úprava Evropské komise - Lorencová, Zuzana (2010)
Evropská komise je jednou za základních institucí Evropské unie. Tato bakalářská práce se zaměřuje na právní úpravu Evropské komise v kontextu změn zavedených Lisabonskou smlouvou. Cílem práce je popsat vývoj právní úpravy této instituce a díky analýze její reformy postihnout význam Lisabonské smlouvy jako takové. Aby bylo možné lépe pochopit rozsah a dopad změn zavedených Lisabonskou smlouvou, věnuje se práce také právní úpravě Komise dle Niceské smlouvy. Právní úpravy dle Smlouvy z Nice a Lisabonské smlouvy nejsou jen popsány, ale také porovnány, s důrazem na ustanovení, v nichž se tyto úpravy liší. Pro úplnost je úprava dle Lisabonské smlouvy v některých bodech porovnána s navrhovanou úpravou dle Smlouvy o Ústavě pro Evropu.