Analýza vývoje na českém pojistném trhu - Pátková, Monika; Ducháčková, Eva, 1958-; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Cílem mé bakalářské práce byla analýza zhodnocení vývoje českého pojistného trhu v posledních letech v souvislosti s faktory, které na něj působí. První kapitola je zaměřena na obecnou charakteristiku pojistného trhu. V této kapitole se hlavně zabývám specifickými ukazateli pojistného trhu. Další kapitolu jsem věnovala členění pojistného trhu. Zde jsem se spíše zaměřila na životní a neživotní pojištění. U obou uvádím obecnou charakteristiku, pojistnými produkty a srovnáním s EU. Dalším bodem, o kterém se má práce zmiňuje jsou subjekty pojistného trhu. Tato kapitola je rozdělena na 2 části. První část se zabývá pojišťovnami, které jsou zhodnoceny z různých hledisek. Druhá část je věnována pojišťovacím zprostředkovatelům, kteří představují důležitý článek při nabízení pojistných produktů. Poslední část práce je zaměřena ve stručnosti na regulaci pojistného trhu po vstupu do EU. Tato část je spíše věnována směrnicím EU. Na závěr jsou přidány dvě stručné kapitoly. V první je zhodnocen vstup ČR do EU z hlediska pojišťovnictví. Druhá kapitola shrnuje vývoj pojistného trhu.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor bakal. práce]; životní pojištění; bakalářské práce; life insurance; bachelor's theses