Ochrana spotřebitele jako klienta banky - Drexlerová, Hana; Schlossberger, Otakar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Cílem práce je zjistit současný stav ochrany spotřebitele jako klienta banky a porovnat přístup a postupy v ochraně tohoto segmentu dvou různých bank -- České spořitelny a.s. a mBank. První kapitola je věnována problematice ochrany spotřebitele, charakterizuje základní pojmy a uvádí hlavní právní předpisy a angažované subjekty. V dalších kapitolách jsou zkoumány hlavní důvody proč chránit klienta banky a cíle ochrany klienta, základní prvky ochrany klienta - bankovní tajemství, ochrana osobních údajů, informační otevřenost a pojištění vkladů. V poslední kapitole jsou popsány konkrétní problémy klientů a to se zaměřením na jednotlivé produkty banky a porovnány přístupy ČS, a.s. a mBank.
Vedoucí práce: Otakar Schlossberger
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses