Funkce peněz v teorii hospodářského cyklu - Smejkal, Tomáš; Janíčko, Martin, 1983-; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Bakalářská práce se zabývá tématem peněz, a to především s důrazem na jejich funkci v hospodářských cyklech. Práce má ambice vyřešit dilema, zda peníze jako důležitá veličina v reálné ekonomice mohou ovlivnit fluktuaci ekonomiky. Práce staví na porovnání dvou odlišných škol ekonomického myšlení-postkeynesovské a rakouské školy. Oba přístupy i přes rozdílné názory na vznik a funkci peněz odmítají teorii o neutralitě peněz. Jev deflace nazírají obě školy velmi podobně. Postkeynesovci vycházející především z práce Irvinga Fishera však zdůrazňují negativní dopady zvýšení reálného dluhu na ekonomiku. Rakouská škola na druhou stranu vnímá deflaci jako nevyhnutelný následek fáze boomu, zabráněním deflace by pak byl zpomalen ozdravný proces v ekonomice. Práce se dále zaměřuje na zkoumání alokačních chyb jedinců. Jedinci chybují, ale rakouskou teorií je požadováno vysvětlení systematického rámce těchto chyb. Tato námitka je aplikována na Minskyho hypotézu finanční nestability a institucionální strukturu s důrazem na riziko a vznik finančních instrumentů. Poslední fáze komparace se věnuje charakteru peněžní nabídky. Zabývá se diskuzí rakouského stanoviska k postkeynesovké teorii endogenních peněz a konsekvencím pro rakouskou teorii cyklu. I pokud však teorie endogenních peněz zpochybňuje některé aspekty rakouské teorie cyklu, vyskytuje se zde metodologický rozpor. Na základě těchto dílčích srovnání se závěr práce pokusí rozhodnout, je-li hospodářský cyklus nevyhnutelně přítomný v každé ekonomice, či je-li způsoben státními ingerencemi.
Vedoucí práce: Martin Janíčko
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; peníze; hospodářské cykly; bakalářské práce; money; business cycles; bachelor's theses