Způsoby kalkulace administrativní zátěže podnikatelských subjektů daňovým systémem - Cvrčková, Johana; Pavel, Jan, 1978-; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Ze studie Světové banky a PricewaterhouseCoopers za rok 2009 vyplynulo, že Česká republika má jeden z časově nejnáročnějších daňových systémů. Podniky v tuzemsku stráví činnostmi souvisejícími s platbou daní 613 hodin ročně, což Českou republiku řadí na 171. místo ze 183 sledovaných zemí. Předkládaná bakalářská práce analyzuje stav, proč země dosahuje tak špatných výsledků, když samotné daňové sazby jsou z celosvětového pohledu spíše podprůměrné. První část práce obecně pojednává o daních a daňovém systému. Část druhá popisuje a srovnává používané metody měření daňových nákladů. Třetí část práce přinese komparaci výsledků se Slovenskem, které se jeví jako nejvhodnější s ohledem na délku trvání společného státu, podobný daňový systém a zákonodárství. Práce přináší i úvahu, jak může daňový systém ovlivnit činnost podnikatelských subjektů. Závěrem práce je zjištění, že za nepříznivými výsledky hodnocení daňového systému z hlediska mezinárodního srovnání může být i neprůhledná metodika zkoumání ze strany nadnárodní společnosti. Klíčová slova: daňový systém, administrativní náklady zdanění, vyvolané daňové náklady, Doing business, Paying taxes.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses