Analýza pojistné ochrany hospodářských zvířat v ČR - zejména koní - Melounová, Tereza (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou pojištění hospodářských zvířat, zejména koní a analyzuje současnou situaci a nabídku pojistitelů na českém pojistném trhu. V první kapitole je nastíněno postavení sektoru zemědělství v českém hospodářství. Následuje charakteristika rizik, se kterými je možné se v živočišné výrobě setkat, doplněná o významné události v ČR jako projev realizace těchto rizik. Teoretická část této práce se věnuje pojištění hospodářských zvířat v rámci zemědělského pojištění jako celku a zachycuje jeho vývoj od prvopočátku až do současnosti. Obsahem této kapitoly je také obecná charakteristika pojištění hospodářských zvířat, včetně jeho postavení na trhu. Následující kapitola je věnována podpoře zemědělského pojištění ze strany státu a návrhům systémového řešení eliminace rizik v zemědělství v ČR, v EU a ve světě. V praktické části práce je analyzována současná nabídka pojistitelů na české pojistném trhu a to především z hlediska rozsahu krytí rizik a nabízených výhod pro potenciálního klienta. Samostatná kapitola je vyčleněna pojištění koní, které se svou povahou vymyká pojištění běžných hospodářských zvířat.