OPEC a jeho politika během první ropné krize - Kolštrom, Jan (2010)
První ropný šok sehrál výraznou roli ve formování světové ekonomiky. Zásadní roli v tomto procesu sehrála Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Práce pojednává o politickém a ekonomickém pozadí let před ropnou krizí, především pak situací v USA a na Blízkém východě. Ze studia struktury obchody s ropou, především pak vlivu skupiny známé jako "Sedm sester" a jejího konfliktu s kartelem OPEC , lze vyvodit řadu odpovědí na některé často kladené otázky ohledně vzniku ropných krizí. Důležitou částí práce je analýza dopadu jednání kartelu OPEC na světovou ekonomiku 70. let. Toto jednání vedlo ke vzniku řady jevů a zformování světového trhu s ropou tak, jak ho známe teď.