OPEC a jeho politika během první ropné krize - Kolštrom, Jan; Tajovský, Ladislav, 1973-; Krček, Matěj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
První ropný šok sehrál výraznou roli ve formování světové ekonomiky. Zásadní roli v tomto procesu sehrála Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Práce pojednává o politickém a ekonomickém pozadí let před ropnou krizí, především pak situací v USA a na Blízkém východě. Ze studia struktury obchody s ropou, především pak vlivu skupiny známé jako "Sedm sester" a jejího konfliktu s kartelem OPEC , lze vyvodit řadu odpovědí na některé často kladené otázky ohledně vzniku ropných krizí. Důležitou částí práce je analýza dopadu jednání kartelu OPEC na světovou ekonomiku 70. let. Toto jednání vedlo ke vzniku řady jevů a zformování světového trhu s ropou tak, jak ho známe teď.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; embargo; bakalářské práce; embargo; bachelor's theses