Analýza využití free/open source softwaru pro malé a střední podniky - Koubek, Karel (2010)
Práce se věnuje zhodnocení možností využití svobodného softwaru v prostředí malých a středních podniků. V úvodní teoretické části jsou vysvětleny stěžejní pojmy, specifika softwarových licencí a dostupnost svobodných alternativ ke komerčnímu softwaru. V následující praktické části je na příkladu fiktivního podniku provedena analýza celkových nákladů na vlastnictví dvou uvažovaných variant - jedna počítá s nasazením pouze svobodného softwaru, druhá s nasazením běžně používaného softwaru komerčního.