Živnostenské podnikání v ČR - Prokešová, Renáta (2010)
Cílem mé práce bylo charakterizovat živnostenské podnikání v České republice a rozebrat problémy, které s podnikáním souvisí. V práci jsem se zaměřila také na změny, které přinesla novelizace živnostenského zákona zákonem č. 130/2008 Sb. V úvodní části bakalářské práce je nastíněna zákonná úprava dané oblasti, definovány základní pojmy související s živnostenským podnikáním - pojem živnost, subjekty, druhy živností, podmínky provozování živnosti a další. Dále jsem se zaměřila na charakteristiku živnostenského oprávnění, na jeho vznik, změny a zánik. Zmínila jsem živnostenský rejstřík a výši současných správních poplatků, které musí podnikatel v souvislosti s živnostenským podnikáním hradit za úkonu státních orgánů. Významná část mé práce je věnována také živnostenské kontrole. V závěru práce jsem se zaměřila na podnikání zahraničních osob v České republice a poté shrnula získané poznatky a vyjádřila svůj názor k problematice živnostenského podnikání.