Analýza moderních instrumentů na kapitálových trzích - Matyáš, Radko (2010)
Tato diplomová práce je zaměřena na některé z nových investičních nástrojů na kapitálových trzích - konkrétně se jedná o investiční certifikáty, warranty, Exchange Traded Funds a Contracts for Difference. Představuje základní principy fungování těchto instrumentů, důležité charakteristiky a porovnává výhody a nevýhody oproti jiným produktům. Text dále zkoumá komplexní nabídku těchto nástrojů především na evropských trzích a porovnává možnosti investice u hlavních českých obchodníků v České republice. Práce dále analyzuje vývoj cen vybraných nástrojů ve srovnání s referenčními aktivy a provádí rozbor rizikovosti a ziskovosti s důrazem na poslední finanční krizi.