Zahraniční politika USA a volby 2008 - Grundmanová, Jitka (2010)
Před více než rokem Barack Hussein Obama po svém triumfu ve volbách nastoupil na post prezidenta USA a s trochou nadsázky tak získal "nejhorší zaměstnání v zemi" Čekal na něj úkol vyvést americkou ekonomiku z hluboké globální krize, vyřešit dvě nepopulární války, znovu vybudovat renomé americké diplomacii, zvrátit jaderné ambice Íránu a neposlušnost KLDR, usměrnit izraelsko-palestinský konflikt, a to je jen začátek nekonečného seznamu. Nemálo práce mu přitom přidělal jeho předchůdce George W. Bush, jehož první volební období plné militarismu, unilateralismu a černobílého rozdělování mapy světa na "ty dobré a ty zlé", pošpinilo dobré jméno Spojených států, poškodilo spojenecké svazky a uvrhlo zemi do rekordního dluhu. Přestože sám Bush mladší se ze svých chyb po obhájení mandátu poučil, vyměnil některé neokonzervativní členy svého týmu za mladší a ke světu otevřenější spolupracovníky a vydal se smířlivější cestou, nepodařilo se mu jeho omyly napravit. Barack Obama si byl Bushova obratu dobře vědom a je důkazem jeho moudrosti a rozvahy, že se neuchýlil k bezhlavému propouštění zaměstnanců bývalé administrativy, ale byl schopen z ní vytáhnout nejsilnější články. Obama mistrně zkombinoval osobnosti bývalé administrativy, své věrné druhy i dřívější rivaly, a dal tak vzniknout různorodému, ale pevnému týmu bez vyhraněné politické orientace. V podstatě si v okruhu svých kolegů vytvořil vlastní systém brzd a protivah.