Konvergenční proces k EMU - problém vnitřní a vnější ekonomické rovnováhy (příklad Slovenska a České republiky) - Kutinová, Hana (2010)
Cílem práce je zhodnotit konvergenční proces České republiky a Slovenské republiky. V první kapitole je popsáno historické pozadí vzniku Smlouvy o Evropské unii a detailně rozebrána kritéria, která byla stanovena pro vstup do eurozóny. Druhá část je zaměřena na vývoj plnění konvergenčních kritérii Českou republikou, vývoj jednotlivých ukazatelů v minulosti a odhady do budoucna. Třetí kapitola zkoumá fiskální, měnovou a kurzovou politiku v souvislosti s plněním konvergenčních kritérií na Slovensku. Závěr shrnuje a porovnává nabyté znalosti.