Vývoj a výhled mobilního připojení v ČR - případová studie O2 Téléfonica - Havlíčková, Klára (2010)
Tématem bakalářské práce je vývoj a výhled mobilního připojení v rámci České republiky. Tato práce se zaměřuje na současný a také na budoucí vývoj mobilního připojení k internetu. Cílem práce je zmapovat a charakterizovat různé způsoby mobilního připojení internetu v ČR a to hlavně u společnosti "Telefónica O2 Czech Republic, a.s. ale i u ostatních mobilních operátorů. Specifikovat jejich technologie a popsat možnosti jaké nabízejí. Předložit přehled, porovnat a zhodnotit současné technologie poskytovatelů mobilního připojení internetu v ČR. Práce je rozdělena do několika částí. První teoretická část je zaměřena na popis jednotlivých technologií (GSM, GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA), které jsou v České republice operátory nabízeny. Největší důraz je kladen na popis technologií UMTS a HSDPA. Druhá část je historická, popisuje historii mobilních sítí v ČR, historii mobilní komunikace v datech a také vývoj mobilního připojení v ČR. Třetí spíše praktická část je zaměřena na případovou studii společnosti "Telefónica O2 Czech Republic, a.s.", kde jsou rozebrána technologie mobilního přenosu dat dříve a poté v současnosti. Dále k tomu patří důležitá část a to srovnání technologií všech operátorů, kde jsou podrobně popsány technologie, které operátoři využívají. Další část je věnována možnosti upgrade síťové části do budoucna, kde je popsána technologie LTE-3GPP, její budoucnost a také výhody a nevýhody a také rozšiřování EDGE v rámci O2. V předposlední části je specifikováno testování dodavatelů, konkrétně O2 chystá test sítí LTE a také je zmíněno něco o standardech a povolování v rámci EU. Nakonec budoucnost a výhody O2, kde je popsáno, jak se rozšiřuje pokrytí UMTS a jaké jsou výhody O2 pro rezidentní a firemní zákazníky. Celkový přínos bakalářské práce vidím v přiblížení slu