Predikce měnového kurzu pomocí fundamentální analýzy - Parmová, Jana (2010)
Bakalářská práce je zaměřena na předpovídání vývoje měnového kurzu za pomoci základních ekonomických veličin. Pro vysvětlení pohybu měnového kurzu jsou použity: cenová hladina, inflace, úroková míra a platební bilance. Práce představuje jednotlivé modely predikce měnového kurzu založené právě na těchto veličinách. Konkrétně jsou zpracovány: teorie parity kupní síly, teorie parity úrokové míry, mezinárodní Fisherův efekt a přístup platební bilance. Tyto teorie jsou následně ověřovány v praktické části práce na skutečných datech pro Českou republiku, Polsko a Maďarsko. Analytická část je zpracována podle vzorců a postupů, které jsou popsané v teoretické části. Při výpočtech se ukazuje, že předpovídání měnového kurzu pomocí úrokové míry a inflace je velice nepřesné. Přístup platební bilance přináší příznivější výsledky, ovšem předpověď kurzu při použití této metody je dosti komplikovaná. Ze zpráv centrálních bank vyplývá, že měnový kurzu je ovlivňován širokou škálou faktorů a je tudíž velice obtížné shrnout je do jednoho modelu.