Výber open source DMS produktov pre malé a stredné podniky - Legát, Tomáš (2010)
Moja bakalárska práca je venovaná téme výberu open source produktov pre správu dokumentov pre malé a stredné podniky. Jej cieľom je popísať špecifiká výberu systému pre správu dokumentov u malých a stredných spoločností. Úvod práce je venovaný vysvetleniu základných pojmov, súvisiacich s problematikou správy dokumentov. Ďalšia časť je venovaná popisu systémov pre správu dokumentov a ich funkcionalite. Taktiež pojednáva o prínosoch nasadenia týchto systémov, motivácií organizácií pre ich implementáciu a zároveň o rizikách, ktoré hrozia podniku pri ich nenasadení. Následne je uvedená definícia open source softwaru a jeho výhody a nevýhody. V samostatnej kapitole sú charakterizované malé a stredné spoločnosti, ich špecifiká v porovnaní s veľkými podnikmi a ich typický prístup k nakladaniu s dokumentmi. Z tejto charakteristiky vyplynuli nároky týchto podnikov na systém pre správu dokumentov, tie sú doplnené o požiadavky, ktoré by mala organizácia klásť na open source software a o vybrané požiadavky na funkcionalitu systému pre správu dokumentov. Tieto požiadavky definujú obmedzenia, na základe ktorých bol zostavený prehľad dostupných open source systémov správy dokumentov. Zároveň tieto požiadavky predstavovali východisko pre stanovenie kritérií, pre bližšie porovnanie vybraných programov z prehľadu. Jednotlivým kritériám boli priradené váhy a miera ich pokrytia jednotlivými produktmi bola vyjadrená bodmi. Bodové zisky boli uvedené do prehľadných tabuliek a výsledky vyhodnotené.