Prognóza vývoje postavení České pojišťovny na národním pojistném trhu - Znojová, Anna; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Bakalářská práce se věnuje postavení České pojišťovny na českém pojistném trhu. Zkoumá Českou pojišťovnu jako samostatný subjekt a krátce se zabývá její dlouholetou historií. Dále se pak zaměřuje na český pojistný trh z hlediska historického vývoje, kdy zaznamenal několik zásadních změn, které byly klíčové nejen pro Českou pojišťovnu. Práce si klade za cíl analyzovat český pojistný trh s ohledem na jeho vývoj minulý a současný stav v kontextu postavení České pojišťovny v jeho rámci jako samostatného dominantního subjektu. Pokusí se nastínit několik scénářů, jakými by se mohlo její postavení v rámci národního pojistného trhu ubírat. Na pozici na českém pojistném trhu bude nahlédnuto ze třech různých pohledů. Prvním bude předepsané životní pojistné, následovat bude předepsané neživotní pojistné a vše završí celkové předepsané pojistné. V závěru bude učiněna nejpravděpodobnější predikce dalšího možného vývoje České pojišťovny na národním pojistném trhu. Bude nahlédnuto jak na samotnou pozici České pojišťovny, tak na její postavení vůči ostatním subjektům národního pojistného trhu, které dělají co je v jejich silách, aby se bývalému monopolu přiblížily, případně ho předstihly.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses