Principy obchodování na sázkových burzách - Karásek, Michal; Málek, Jiří, 1953-; Moravec, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Na rozdíl od tradičních kapitálových burz, kde se obchoduje zejména s dluhopisy, akciemi či finančními deriváty, se na sázkových burzách obchoduje s pravděpodobnostními odhady výsledků sportovních či společenských událostí. Tržní cena sázek, tedy trhem implikovaná pravděpodobnost, je ovlivněna nejen odhadem spekulantů o výsledku zápasu, ale i dalšími faktory. Specifikum sázkových burz je také krátká doba do splatnosti kontraktů, většinou v řádu několika hodin či dnů. Důležitým arbitrážním aspektem je také možnost obchodovat s odhady výsledku jedné události skutečného světa na několika dílčích trzích zároveň. V teoretické analýze jsme postupně vymezili pojem losu, sázky, podkladového aktiva a binárního pravděpodobnostního kontraktu, který je ústředním obchodním prostředkem na sázkových burzách. Popsali jsme některé praktické aspekty obchodování. Vlastnosti pravděpodobnostních kontraktů jsme demonstrovali na několika příkladech. Nakonec jsme zkonstruovali matematický model tenisového zápasu, který vychází z binomického oceňovacího modelu. To umožňuje porovnat tržní cenu pravděpodobnostního kontraktu s cenou, kterou doporučuje model.
Vedoucí práce: Jiří Málek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor dipl. práce]; predikce; diplomové práce; prediction; master's theses