Metody zajištění kurzových rizik s aplikací na malou a střední firmu - Hrbáček, Tomáš; Brůna, Karel, 1973-; Blaheta, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Práce se zabývá primárně metodami a možnostmi zajištění kurzových rizik, přičemž ve druhé části je specifikuje na kurzová rizika malých a středních firem. Sleduje přitom teoretické rozdělení devizových expozic na transakční a ekonomickou. Translační expozici vypouští, neboť je v sektoru malých a středních firem téměř nepodstatná. Práce obsahuje výčet dostupných metod zajištění, jak u transakční expozice (externí, interní metody), tak u ekonomické expozice. Zkoumanými subjekty v analytické části jsou dvě české firmy ze sektoru MSP, založené v roce 1995 a exportující do zahraničí. První firma obchoduje s palivovým dřívím, vyrábí a realizuje šindelové střechy, druhá firmy vyrábí přikrývky, polštáře a čalounické výplně. Analýza se zaměřuje na historický vývoj konkurenceschopnosti v prostředí apreciace české koruny, tedy primárně na ekonomickou expozici. Proti transakční expozici se firmy nezajišťují. Práce následně hodnotí současný stav devizové expozice u těchto firem a navrhuje některá budoucí řešení, jako např. založení pobočky v zahraničí.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor bakal. práce]; malé a střední podniky; bakalářské práce; small and medium-sized enterprises; bachelor's theses