Přehled a porovnání způsobů údržby segmentů v databázovém systému ORACLE - Hanák, Ondřej (2010)
V databázi ORACLE slouží segmenty pro alokaci místa pro databázové objekty. V průběhu používání databázových objektů mohou být tyto segmenty poškozovány. Toto poškození může mít špatný vliv na výkon databáze a způsobit, že volné místo bude neefektivně využíváno. Práce si klade tři cíle. První je popsat způsob jak dochází k poškození těchto segmentů. Druhý cíl je popsat způsob, jakým je možno tato poškození napravovat. Třetí cíl je provedení měření, zjistit jako jsou tyto opravy účinné a případně stanovit doporučení, která vyplynou z těchto měření. Čtenář si tedy po přečtení práce udělá ucelenou představu, jakým způsobem se starat o segmenty v databázi ORACLE.