Veřejné výdaje na dávky důchodového pojištění v ČR - Kolísková, Lucie (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem a analýzou vývoje dávek důchodového pojištění v ČR, jež tvoří objemově nejvýznamnější položku výdajů státního rozpočtu. U tohoto výdaje zaznamenáváme dynamický nárůst, a stále se zvyšující podíl na mandatorních výdajích. Představuje výraznou zátěž pro výdajovou stranu státního rozpočtu, a proto je problematika penzijního systému ČR velmi aktuálním tématem. V první části práce jsou obecně definovány veřejné výdaje a mandatorní výdaje, jejichž nejvýznamnější položku tvoří výdaje na dávky důchodového pojištění. Je zde analyzován vývoj celkových příjmů, výdajů státního rozpočtu a dynamika vývoje mandatorních výdajů. V druhé části práce je charakterizován systém důchodového zabezpečení ČR a je provedena analýza hospodaření systému a jednotlivých dávek důchodového pojištění, s podrobnějším se zaměřením na starobní důchody. Také jsou zde definovány faktory, které jsou příčinou problémů a neudržitelnosti systému. Poslední část práce se zabývá popisem a zhodnocením návrhů možných řešení reformy důchodového systému, která dle zjištěných skutečností v příštích letech ČR nevyhnutelně čeká.