Nástroje územního plánování versus nástroje památkové péče, soulad či disharmonie - Adlerová, Martina (2010)
Památkové bohatství České republiky představuje ve své posloupnosti a celistvosti mimořádné kulturní a finanční hodnoty. Kulturní památky nám předávají informace o našich předcích, jejich životech a zvycích a vytváří tím spojovací článek mezi minulostí a současností. Ochranu nemovitých památek zajišťují dva zákony, zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči a zákon č. 183/2006, o územním plánování a stavebním řádu. Cílem této práce je vyhledání souladů, rozporů a duplicit v těchto zákonech a celkové teoretické zhodnocení legislativního zázemí ochrany nemovitých památek. Práce se zabývá různými pohledy na památkovou péči a územní plánování. V praktické části je na konkrétním příkladu Branického pivovaru zhodnocen vliv památkové péče a role územního plánování, které mohou v některých případech působit bohužel i kontraproduktivně. S mírnou nadsázkou by se dalo říct, že kvůli existenci památkové ochrany byla budova Branického pivovaru opuštěna a chátrá.