Vliv objemu výdajů do zdravotnictví na zdravotní stav populace - Dvořák, Michal; Lešetický, Ondřej; Střítecký, Rudolf, 1946-2018; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2009)
Zdravotní stav populace a výdaje na něj vynaložené v současnosti jsou, a v budoucnosti bezesporu budou, jedněmi z nejostřeji sledovaných ukazatelů v lidském společenství. Těžištěm výzkumu této práce je porovnat výši výdajů plynoucích do zdravotní péče a zdravotní stav populace vybraného vzorku zemí. Analýza statistických dat odkryje, zda objem výdajů vede k lepšímu zdravotnímu stavu či nikoliv. Výzkum se opírá o veřejně přístupná, retrospektivní, statistická data referenčních států, jejichž porovnáním získám informace nutné k vyvození závěrů. Výsledek práce může dokázat, zda vyšší výdaje vedou k lepšímu zdravotnímu stavu populace či nikoliv a zda existuje výdajové optimum, nad které jsou výdaje čím dál méně efektivní. Analytická část obsahuje ekonomická a medicínská data vybraného vzorku dvanácti států, rozděleného na tři skupiny dle stupně rozvinutosti. V syntetické kapitole porovnám získaná data a vyvodím závěry položených hypotéz. Dále nastíním důvody akcelerující úrovně výdajů na zdravotní péči v USA a porovnám řadu ekonomických i medicínských ukazatelů s průměry zemí OECD. V závěru práce shrnu zjištěné výsledky a pokusím se nastínit optimální výši výdajů vzhledem k úrovni zdravotního stavu populace.
Vedoucí práce: Ondřej Lešetický
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomika zdravotnictví; zdravotní stav obyvatelstva; zdravotní péče; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; medical economics; population health status; health care; master's theses