Dědictví nemovitostí jako způsob nabytí vlastnického práva - Pacovský, Martin; Spirit, Michal, 1943-; Češková, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Práce popisuje dědění jako jeden ze způsobů nabytí vlastnického práva. Nejprve je popsáno vlastnické právo, způsoby nabytí vlastnického práva a je vysvětlen pojem nemovitost. V další části je popsáno dědické právo z pohledu hmotně-právního i procesně-právního. V rámci dědického řízení je věnován prostor notáři jako soudnímu komisaři, samostatně je popsán postup v dědickém řízení, ve kterém je předmětem dědictví nemovitost, a následné nabytí vlastnického práva u nemovitostí. Součástí problematiky dědického práva je také dědická daň. V praktické části jsou popsány dva příklady z praxe. Prvním příkladem je způsob oceňování majetku pro účely dědického řízení, který je popsán na příkladu stanoviska realitní kanceláře k obvyklé ceně nemovitosti. Druhý příklad ukazuje významné odlišnosti ve vlastnické struktuře a následném vypořádání dědictví při dědění družstevního podílu v bytovém družstvu.
Vedoucí práce: Michal Spirit
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; dědické právo; vlastnické právo; bakalářské práce; inheritance and succession; right of property; bachelor's theses