Postavenie USD ako globálnej rezervnej a hlavnej meny v medzinárodnom obchodnom styku - Škodáčková, Marcela; Mandel, Martin, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Podpísaním dohody v Bretton Woods vznikol menový systém založený na dolári. USD však stále, aj napriek poklesu svojej hodnoty, hrá dôležitú úlohu na devízových trhoch a v medzinárodnom obchode. Táto bakalárska práca skúma postavenie dolára ako globálnej rezervnej meny a hlavnej meny v medzinárodnom obchode v niekoľkých kľúčových oblastiach. Americký dolár dominuje na devízových trhoch (v devízových intervenciách), bankovým vkladom (v ukladaní devízových rezerv), v obchode a finančných transakciách a je najpoužívanejšou menovou kotvou. Od 70. rokov 20. storočia sa začali ukladať doláre do zahraničných finančných inštitúcií mimo USA. Týmto spôsobom vznikol nový prvok vo svetovej ekonomike -- tzv. eurodolár. Eurodolárové depozitá sú atraktívne pre investorov, pretože nie sú regulované americkými autoritami. Vznik eura ako hlavnej meny eurozóny a globálneho konkurenta dolára podporuje diskusie o medzinárodnom postavení dolára. Preto obsahuje záver práce niekoľko predikcií o tom, či euro alebo nejaká iná nadnárodná mena dostihnú pozíciu dolára alebo zaujmú jeho postavenie svetovej rezervnej a hlavnej meny v medzinárodnom obchodnom styku.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor bakal. práce]; euro; bakalářské práce; euro; bachelor's theses