Šek ve světě moderních platebních instrumentů nabízených českými bankami - Chomátová, Jana (2010)
Tématem bakalářské práce je platební instrument šek a jeho postavení ve světě moderních platebních instrumentů nabízených českými bankami. Práce se postupně věnuje historii vzniku a používání tohoto platebního instrumentu, vymezení právní úpravy šeku z pohledu mezinárodní i domácí právní úpravy a seznámení s obecnými charakteristikami šeku. Následující kapitola uvádí údaje o vývoji a současném stavu používání šeků v jednotlivých státech Evropské unie. Poslední část práce je věnována používání šeků v České republice. Zabývá se historickými pokusy o oživení používání tohoto instrumentu, vývojem používání šeku v platebním styku a mapuje současnou nabídku šekových služeb vybraných bank.