Dobré peníze pohledem F.A.Hayeka - Komrska, Martin; Potužák, Pavel; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato bakalářská práce nabízí odpověď na otázku, zda F. A. Hayek popřel vlastní teorii hospodářského cyklu, když v 70. letech upustil od kritiky stabilizace cenové hladiny. Představujeme Hayekovu teorii hospodářského cyklu jako součást pozitivní analýzy, jejíž výstup není nutně návrhem pro měnovou politiku. Hayek vnímá neutralitu peněz jako teoretický ideál, kterého v praxi nelze dosáhnout. Později nabízí alternativní cíl měnové politiky, kterým je stabilita kupní síly peněz. Publikace Soukromé peníze slouží právě jako návod na dosažení tohoto cíle a není v rozporu s poznatky Hayekovy teorie hospodářského cyklu. Vztah mezi stabilitou kupní síly a hladkým chodem hospodářství je substituční a pouze konkurence mezi měnami ukáže, jaký mix lidé preferují. Hayekova pozdější vyjádření naznačují, že jeho teorie hospodářského cyklu není sama o sobě schopna vysvětlit katastrofy typu Velké deprese.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; měnová politika; bakalářské práce; monetary policy; bachelor's theses