Příčiny, průběh a důsledky americké hypoteční krize - Štěrbák, Michal (2010)
Téma diplomové práce je americká hypotéční krize, která vypukla před téměř třemi lety po splasknutí cenové bubliny na americkém trhu residenčních nemovitostí. První část práce popisuje problém vzniku a splasknutí technologické bubliny, proces sekuritizace, monetární politiku FEDu a roli ratingových agentur. Všechny tyto důvody vedly k současné krizi. Druhá část se zabývá globálními příčinami krize. Je zaměřená na celosvětové vlivy a pracuje s makroekonomickými údaji. Zvláštní pozornost je věnována růstu peněžních agregátů a vývoji asijských ekonomik po měnové krizi. Poslední část se dotýká tématu dopadu krize na oblast regulace a dohledu v USA a v Evropě.