Srovnání bankovních účtů pomocí vybrané systémové metody - Sedláčková, Zuzana (2010)
Cílem mé práce bylo ověřit využitelnost Checklandovy metodologie měkkých systémů na problému výběru vhodného účtu. Postupovala jsem ve třech krocích. První část bakalářské práce je věnována teorii měkkých systémů. Zaměřila jsem se zde převážně na jednotlivé kroky Checklandovy metodologie. V další části jsem aplikovala zmíněnou metodologii na problém výběru nejvýhodnějšího účtu. Vybrala jsem si z metodologie pouze některé kroky, které mi k řešení dopomohly a to: popis nestrukturované situace, vyjádření problémové situace pomocí rich picture, tvorba kořenových definic, koncepční model a srovnání modelu s realitou. Navrhla jsem celkem dvě kořenové definice, které popisují, jak systém funguje. Srovnáváním modelu s realitou je myšleno porovnání jednotlivých kritérií, podle kterých si klienti vybírají banku. Jednotlivá kritéria jsem získala z kořenových definic a z dotazníkového šetření. Především porovnáním těchto kritérií jsem zjistila využitelnost metodologie na daný problém. Poslední fáze je samotné srovnávání požadavků klientů s tím, co jednotlivé účty nabízejí. Celkem jsem si vybrala 4 typy klientů -- student, rodina, jednočlenná domácnost a důchodce.