Analýza vztahových veličin a jejich využití při alokaci režijních nákladů v podniku se zakázkovým typem činnosti - John, Pavel (2010)
Hlavním tématem této práce jsou režijní náklady v procesu jejich alokace a přiřazení k podnikovým výkonům. V teoretické části jsou shrnuta nejpodstatnější východiska pro praktickou část, konkrétně je to definice a základní členění nákladů, posléze charakteristika a metodika tradičního kalkulačního postupu se zřetelem na způsoby alokace režijních nákladů. Dále je zmíněna, kromě metody ÚVN (úplných vlastních nákladů), i metoda ABC (aktivity based costing), jako nový a moderní pohled na danou problematiku. V praktické části je cílem provést analýzu současného stavu řízení nákladů v procesu alokace a přiřazení režijních nákladů u společnosti SIGMA GROUP a.s. S pomocí analyzovaných vztahů, hlavně s poukázáním na vliv struktury sortimentu, by mělo být provedeno zpřesnění řízení nákladů, které by mělo řešit problémové oblasti v rámci rozvrhování režií. V návaznosti na výsledky šetření jsou stanoveny závěry a doporučení.